Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η ΕΑΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ





Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού/Παράρτημα Καβάλας πραγματοποίησε το 4ήμερο 22 – 25 Μαρτίου 2013 προσκυνηματικό ταξίδι στη Βασιλεύουσα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε κατά σειρά :
            Παρασκευή : Επίσκεψη στη Ζωοδόχο Πηγή (Μπαλουκλί) με τους τάφους των Πατριαρχών, τα ψάρια της παράδοσης της Άλωσης και το αγίασμα. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Παναγία των Βλαχερνών όπου εψάλει για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος. Ακολούθως μεταβήκαμε στο Βυζαντινό ιππόδρομο με τον Αιγυπτιακό οβελίσκο, την ελικτή στήλη των Δελφών, το μπλε τζαμί, τη Βυζαντινή υπόγεια δεξαμενή του Ιουστινιανού και καταλήξαμε στην περίφημη Αγία Σοφία.
            Σάββατο : Παρακολουθήσαμε τον Εσπερινό στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια λάβαμε την Πατριαρχική Θεία Ευλογία, επιδώσαμε στον Παναγιότατο αναμνηστική πλακέτα της ΕΑΑΣ και μια μικρή οικονομική ενίσχυση του Πατριαρχείου από εισφορές των μελών και φίλων του Παραρτήματος καθώς και παραδοσιακά αφεψήματα από την πόλη μας.
            Κυριακή : Εκκλησιαστήκαμε στο μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Τριάδος, επισκεφθήκαμε τη Μονή της Χώρας με τα μοναδικά ψηφιδωτά και πραγματοποιήσαμε κρουαζιέρα στο Βόσπορο.
            Δευτέρα : Επισκεφθήκαμε τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τη Μονή Αγίας Τριάδος και θαυμάσαμε τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Στη συνέχεια πήραμε το δρόμο της επιστροφής.




ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΑΑΣ/ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
κκ. Βαρθολομαίο

Παναγιότατε,

Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, συγκίνηση και αγαλλίαση ψυχής που βρισκόμαστε σήμερα στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας, δίπλα στην Αγιότητά σας και που λάβαμε την Αγίαν Πατριαρχικήν ευλογίαν. Τα αισθήματα αυτά σε μένα προσωπικά είναι εντονότατα καθώς το γεγονός αυτό συμπίπτει με την ονομαστική μου εορτή.
Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη ημερομηνία για να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι-προσκύνημα στην Κωνσταντινούπολη, στην έδρα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, εκεί που η δάδα της Ορθοδοξίας παραμένει άσβεστη, παρά τις όποιες αντιξοότητες, για να συνεορτάσουμε την μεγάλη Χριστιανική Θριαμβική εορτή, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα, από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα το 842 μ.Χ.
Εκπροσωπώ ένα μικρό κομμάτι των Αξιωματικών και ακόμη μικρότερο των Ενόπλων μας Δυνάμεων, πλην όμως πιστεύω ότι διερμηνεύω τα αισθήματα και την πίστη όλων, ότι Ορθοδοξία και Στρατός, συμβάδισαν, συμβαδίζουν και θα συνεχίσουν να συμβαδίζουν ανά τους αιώνες, δεν είναι δε τυχαίο ότι η Υπεραγία Θεοτόκος καθιερώθηκε ως προστάτιδα των Ενόπλων μας Δυνάμεων, υπό τη σκέπη της οποίας εγράφησαν χρυσές σελίδες δόξης και ηρωισμού στα πεδία των μαχών.
Αμέτρητοι είναι οι Άγιοι, Όσιοι και κληρικοί όλων των βαθμίδων που αγωνίστηκαν, μαρτύρησαν και πέθαναν για την πίστη και την ελευθερία. Θα χρειαζόμουν πολύ χρόνιο για να αναφερθώ σε όλους και θα κινδύνευα να παρεξηγηθώ αν παρέλειπα κάποιον. Τιμούμε και προσκυνούμε την προσφορά και τη θυσία όλων. Θα μου επιτρέψετε όμως Παναγιότατε να αναφερθώ μόνο :
α.         Στον Μεγαλομάρτυρα Τροπαιοφόρο (Αξιωματικό) Άγιο Γεώργιο, που είναι και προστάτης του Στρατού μας και που η μορφή του κοσμεί τις πολεμικές μας σημαίες και ως Μακεδόνες,
β.         Στον Άγιο Δημήτριο, επίσης Αξιωματικό τον Μυροβλύτη, πολιούχο Άγιο της Θεσσαλονίκης μας και
γ.         Στον Επίσκοπο Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη, Αριστούχο απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, που θα επισκεφθούμε τη Δευτέρα, διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Λειψίας, ζωντανός θρύλος του Μακεδονικού Αγώνα και της ηρωικής αντίστασης των Ποντίων της Αμάσειας, ο οποίος με την ηθική και οικονομική ενίσχυση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, οργάνωσε και συμμετείχε ενεργά στο Μακεδονικό αγώνα, το ‘21 της Μακεδονίας όπως μου αρέσει να τον αποκαλώ, αγώνας που απετέλεσε τον πρόδρομο της απελευθέρωσης της Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης κατά τους πολέμους του 1912-13, και που σε λίγους μήνες θα εορτάσουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας.

Παναγιότατε,
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την θερμή υποδοχή και την Αγία Πατριαρχική ευλογία σας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι αγώνες του είναι πάντα στη σκέψη μας και στην καρδιά μας. Προσευχόμαστε, ο Πανάγαθος να σας χαρίζει υγεία και μακροημέρευση για να συνεχίσετε να επιτελείτε το Θεάρεστο Θρησκευτικό και Εθνικό έργο σας.

Σε ανάμνηση της επίσκεψής μας επιτρέψατέ μας να σας επιδώσουμε την πλακέτα με το έμβλημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού. Ο Δικέφαλος Αετός με το εθνόσημο (χωρίς δάφνες) να προβάλλεται στο μέσον του κορμού του. Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, ο Δικέφαλος Αετός, απεικονίζει τους δύο αετούς του Δία που χρησιμοποιήθηκε διαχρονικά στην Ελλάδα, ως σύμβολο της στρατιωτικής και πνευματικής δύναμης. Στην Αρχαία Ελλάδα υπήρξε σύμβολο της Θεϊκής Εξουσίας. Στα Βυζαντινά χρόνια, συμβόλιζε την άγρυπνη επιτήρηση, την γενναιότητα και την ελευθερία. Την επικυριαρχία σε Ανατολή και Δύση και την παγκοσμιότητα του Χριστιανισμού. Σήμερα ο Δικέφαλος Αετός συνεχίζει να συμβολίζει την Αδούλωτη Ελληνική Ψυχή, την επαγρύπνηση και την ετοιμότητα του Ελληνικού Στρατού. Επίσης συμβολίζει τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη , στοιχεία απαραίτητα για την εξασφάλιση της πολιτιστικής και πνευματικής διάστασης του Ελληνισμού.
Το αρχαίο ρητό “Η Ισχύς εν τη ενώσει” δηλώνει ότι, “είμαστε ισχυροί όταν είμαστε ενωμένοι”.
Επίσης επιτρέψατέ μας να προσφέρουμε μία μικρή οικονομική ενίσχυση στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και λίγα αφεψήματα από την πόλη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου